Tomatenteler Koos van der Burg uit Berkel en Rodenrijs loopt al een tijdje mee. Hij bracht nog bezoekjes aan het Proefstation voor de Tuinbouw in de tijd dat ‘je bij binnenkomst allerlei meetapparatuur aan de planten zag hangen waarvan je dacht: ‘Wat moet ik daarmee?’
De technieken waren voor Koos en met hem voor veel collega-telers toen nog ‘abacadabra’. Nu soms nog steeds, maar langzamerhand hebben steeds meer technieken hun weg naar de kas gevonden. Ook, of juíst, bij Koos. Hij volgt nieuwe technieken op de voet en durft ze veelvuldig in zijn eigen teeltpraktijk te testen. Diverse sensoren ondersteunen hem bij die testen hierbij, waaronder sinds dit jaar fotosynthesesensoren. “Ik wil plantstress vroegtijdig kunnen herkennen om neusrot te voorkomen.”.
Nieuwigheden meten
Koos kwam zuurstofsensoren van Sendot op het spoor na de investering vorig jaar in een nanobubblegenerator om zijn gietwater met zuurstof te verrijken. Zodra die installatie ging draaien, wilde Koos graag blijven volgen wat het met zijn water deed. “De belletjes kun je zien, maar dan houdt het wel op, met een sensor lukt dit wel.”
Al in de vorige eeuw maakte Koos voor het eerst kennis met een dergelijke techniek voor zuurstofverrijking. Bij die techniek bleek uiteindelijk de werking niet optimaal. “Wanneer het water eenmaal bij de druppelaar was, was er van met zuurstof verrijkt water geen sprake meer. Met de nanobubbletechnologie van nu lukt dat wel en dat zie ik ook terug uit metingen met de zuurstofsensoren.”
Praktisch
Die betrouwbaarheid is voor Koos cruciaal en spreekt voor zich, maar ook gebruiksvriendelijkheid speelt natuurlijk mee, net als dat een product betaalbaar moet zijn. Koos legt het allebei uit aan de hand van eerdere ervaringen. “Ik heb eerder al weleens vruchttemperatuurmetingen gedaan. De sensoren daarvoor zaten echter aan een flinke arm en dat bleek praktisch niet te werken. Voor de mensen die gewaswerk deden zat de sensor vaak in de weg en als er per ongeluk een keer tegenaan gestoten was, klopten de metingen niet meer. Met de huidige mobiele fotosynthesesensoren van Sendot is dat veel makkelijker. Die zitten aan het blad vast met een clip. Ik zoek ze één keer per week op en loop dan alles na. Dat gaat prima.”
Slimme hulpmiddelen
Inmiddels kunnen telers veel eenvoudiger en goedkoper metingen doen, bijvoorbeeld met de sensoren van Sendot. Erwin Gräfe, Commercieel Manager bij de sensorontwikkelaar, zit bij Koos aan tafel en luistert aandachtig naar zijn ervaringen. “Toen wij begonnen, hebben we direct ingezet op betaalbare, praktisch inzetbare sensoren. Geen dure laboratoriumapparatuur, maar sensoren die geschikt zijn voor de hands-on-mentaliteit die de tuinbouw kenmerkt. Alleen op die manier kunnen telers stappen zetten naar meer datagedreven telen. Ik verwacht zelf dat over een aantal jaar onze fotosynthesesensoren tot ‘simpele’ chips zijn verworden. Met meer sensoren kan er dan een vollediger beeld van de plant in de kas verkregen worden.
Het hele interview kun je hier vinden.