In praktijk

Pantar ziet nut van plantsensoren binnen twee weken zichtbaar

Pantar in Amsterdam/Amstelveen biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt méér dan leuk werk in een prettige omgeving. Voor veel cliënten is het de opstap naar passend, betaald werk in het bedrijfsleven. Dat geldt ook voor de 250 medewerkers van De Tuinderij. Dankzij de fotosynthese- en zuurstofsensoren van Sendot, hebben Jaco Vreugdenhil en zijn team hun teeltproces kunnen verbeteren.

Als rasechte Westlander en ervaren bedrijfsleider heeft Jaco Vreugdenhil een zwak voor planten én mensen. Met plezier rijdt hij dagelijks van de Glazen Stad naar Amsterdam, waar het 1,5 ha grote tuinbouwbedrijf van de sociale leer- en werkorganisatie is gevestigd. Aan de rand van havengebied Westpoort brengt hij zijn mensen de basiskennis en vaardigheden bij die nodig zijn op een potplantenkwekerij. “Daarvan zijn er in Aalsmeer en omgeving meer dan genoeg en ik leid mensen met een beperking er graag voor op. Opleiden en doorplaatsen is ons hoofddoel”, zegt hij vol overtuiging. “Wij denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.”


Digitalisering

Die denkwijze past Vreugdenhil ook toe op de teelt, die hoofdzakelijk bestaat uit ficussen. “Wij hebben een kas van 1 ha, verdeeld in vier afdelingen met een verschillend klimaat”, licht hij toe. “Drie zijn bestemd voor de ficussen in 12 cm potten en in één afdeling telen we Sundaville kuipplanten. 

De teeltmanager streeft altijd naar topkwaliteit en efficiëntie in het proces. Zorgvuldig telen en digitalisatie staan dan ook hoog in het vaandel. Het verklaart ook waarom De Tuinderij het dataplatform van 30MHz gebruikt, dat op de professionele tuinbouw is afgestemd. Op dit platform kun je metingen van sensoren zoals die van Sendot verzamelen, visualiseren en delen. Dit helpt bij het digitaliseren en efficiënter maken van productieprocessen. Pantar is de testlocatie van 30MHz.

“Via 30MHz maakte ik kennis met Sendot Research, dat plantsensoren ontwikkelt”, vertelt de Zuid-Hollander. “Ik volg de digitale ontwikkelingen in de glastuinbouw op de voet, dus je snapt mijn interesse. Voor een gezamenlijk initiatief heeft Sendot plantsensoren geleverd. Deze sensoren draaien nu al maanden mee in ons proces.”


Nieuwe inzichten

In het voorjaar van 2020 ontving De Tuinderij een fotosynthesesensor en een zuurstofmeter. Vreugdenhil heeft ze sindsdien allebei in gebruik en constateerde al binnen twee weken dat het roer op een fundamenteel punt om moest.

“Wij waren gewend om in de overdag water te geven, wat op commerciële bedrijven ook gebruikelijk is”, legt de bedrijfsleider uit. “Uit de zuurstof- en fotosynthesemetingen kwam naar voren dat het watergehalte in de pot te lang hoog bleef, waardoor de planten stress ondervonden en niet optimaal konden groeien.” 

Bij wijze van proef ging Vreugdenhil ’s avonds water geven, zodat de potten tijdens de niet-actieve nachtperiode konden draineren en de wortels wanneer het licht werd weer over voldoende zuurstof beschikten. “Volgens de fotosynthesemetingen was het een gouden greep”, zegt de plantenteler enthousiast. “Na een paar weken kon ik het ook duidelijk zien aan de potkluiten, die fijner en sterker doorworteld waren. En aan de planten zelf, die zoals altijd compact waren, maar ook voller. Het klinkt misschien simpel, maar zonder sensoren zou ik nog steeds op de oude voet doorwerken.”


Kwaliteitsborging

“Een voordeel van het toepassen van de Sendot sensoren is gewoonweg dat we een hogere mate van kwaliteitsborging hebben van onze planten en veel meer grip hebben op ons proces. Daar profiteert onze klant natuurlijk van, aldus Vreugdenhil.” 

“Daarnaast vind ik het belangrijk dat wij door kunnen gaan om mensen enthousiasme en vaardigheden bij te brengen voor een passende baan in de glastuinbouw. En kennis over digitalisatie en het werken met sensoren is een belangrijk onderdeel hiervan. Daar helpen we de commerciële bedrijven mee die veel meer planten produceren dan wij. Misschien is dat wel het mooiste aspect van mijn huidige baan: dat ik niet alleen planten, maar ook mensen kan laten groeien.”

Delen

Vul uw gegevens in voor
het maken van een afspraak.