De kwaliteit van zaden hangt mede af van het oogstmoment (rijpheid) en van de bewaarcondities. Het chlorofylgehalte van zaden is een goede indicator om het optimale oogstmoment en de mogelijke bewaarduur goed te kunnen inschatten. Een hoog chlorofylgehalte in geoogst zaad duidt op onrijpheid, waardoor het zaad minder lang kan worden bewaard.
Het chlorofylgehalte in zaad is eenvoudig vast te stellen met de chlorofyl fluorescentiesensor van Sendot. Deze handige, gevoelige apparaten zijn zeer geschikt om in het veld het optimale moment voor de zaadoogst te bepalen.
In de grafiek zijn de chlorofylgehaltes van vijf partijen spinaziezaad weergegeven. Uit de meetgegevens blijkt dat deze behoorlijk verschillen. Partij 5 heeft het hoogste gehalte en is minder geschikt voor langdurige bewaring. Voor partij 1 is dat daarentegen geen enkel probleem. Het is duidelijk dat sensor veredelings- en zaadteeltbedrijven helpt om hun oogst- en bewaarstrategieën te optimaliseren.