Nieuws

Teelt en techniek steken koppen bij elkaar op Plant Insights

20230420_150618

Tholen – Op laagdrempelige wijze kennismaken met teeltinnovaties, dat is precies wat Sendot beoogt met de zogenaamde Plant Insights-bijeenkomsten, waarvan het gisteren een tweede editie organiseerde bij Ter Laak. Een aantal sprekers uit de hoek van de toeleveranciers met specialisaties op het gebied van de teelt (m.n. belichting en watergift) was uitgenodigd hun inzichten met de aanwezigen, een man of 30, te komen delen.

V.l.n.r. Erwin Grafe van Sendot, José Carrettero van Red Horticulture en Andre van ’t Hoofd van Ter Laak

Natuurlijk heeft iedereen, van organisatie tot de sprekers en ook de bezoekers – fiftyfifty bestaande uit kwekers en toeleveranciers, met een (allicht niet geheel toevallige) oververtegenwoordiging vanuit de phalaenopsis – een commercieel belang, maar dat is nadrukkelijk op de achtergrond geplaatst.

Iedereen is welkom, en dus niet alleen klanten van Sendot, voorkeursleveranciers of een geselecteerd groepje genodigden. Zijn er drie lampenboeren met interessante inzichten, dan mogen ze alle drie komen; en gaat het over de teeltgeheimen van de phalaenopsis, dan zijn in principe alle kwekers welkom hun licht te komen opsteken.


De bijeenkomst werd gehouden in het ’theater’ van het Inspiration Center van Ter Laak


John van Ruyven van JVR Techniek

Na de eerste editie een paar maand geleden in het World Horti Center wist men zich nu welkom bij Ter Laak in Wateringen, alwaar op het gebied van innovatie en techniek natuurlijk het nodige te zien is. Namens het bedrijf heette Andre van ’t Hoofd zijn gasten welkom en vertelde over de manieren waarop deze kweker nadenkt over de productie van morgen. ‘In 2030 is Ter Laak circulair en telen we chemievrij, emissievrij en fossielvrij’, zo vat hij het samen. Op alle mogelijke manieren probeert men kennis te verzamelen en zoekt het deze uit te wisselen met anderen om deze doelen te halen. Concreet ziet hij het bedrijf in de toekomst overgaan op aardwarmte (of andere, niet-fossiele bronnen van energie) en zal het gebruik van plastic sterk gereduceerd worden.


Arie Draaijer van Sendot

Een korte reeks presentaties volgde, waarin een diversiteit aan nieuwe inzichten kort werd besproken. Zo vertelde Jose Carrettero van het Franse Horticulture.Red over de ‘black box’ van licht en het effect op de plantgroei, illustreerde John van Ruyven van JVR Techniek het grote belang van zuurstofrijk water, liet Bonte de Jong van Fytoconsult zien hoe men middels sensoren steeds beter en sneller in de smiezen krijgt welke lichtintensiteit optimaal is en besloot Arie Draaijer van Sendot de inzichten die worden opgedaan met fotosynthese-efficiency metingen.


Bonte de Jong van Fytoconsult


Vanuit het Inpiration Center kijk je zo de productiehal in

Voor meer informatie:
Sendot
info@sendot.nl       
www.sendot.nl    

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van sensor-nieuwtjes en interessante datamogelijkheden 

Vul uw gegevens in voor
het maken van een afspraak.