Nieuws

Planten spreken klare taal via sensoren en dataplatform

sendot30mhz

Sendot werkt al geruime tijd samen met het 30MHz platform voor het doorgeven, koppelen en inzichtelijk maken van datastromen. Binnen de glastuinbouw wint het verzamelen en realtime doorsturen van gedetailleerde teeltinformatie snel aan belang. Dat maakt de samenwerking tussen beide partijen extra waardevol. “We vullen elkaar heel mooi aan”, vat Hans Belt van 30MHz samen.

Actuele, gedetailleerde informatie is onmisbaar om gewassen continu te verzekeren van de beste groeicondities. Telers maken daarom in toenemende mate gebruik van klimaat- en plantdata die door meetboxen en sensoren worden verzameld. Het draadloos verzenden, structureren en overzichtelijk presenteren van deze omvangrijke en veelzijdige datastromen is dagelijkse kost voor de mensen van dataplatform 30MHz. “Telers hebben een goed gevulde gereedschapskist nodig. Onze technologie heeft heel veel te bieden”, stelt senior accountmanager Steven Madern.

Onafhankelijk platform
“De meeste telers op moderne glastuinbouwbouwbedrijven sturen hun teelt aan met behulp van klimaatcomputers”, zegt collega Hans Belt. “Wanneer je ook andere datastromen wilt monitoren en bij de besluitvorming wilt betrekken, heb je een platform nodig. 30MHz biedt een onafhankelijk platform aan. Dit betekent onder andere dat de gebruiker altijd eigenaar blijft van de data en zelf beslist wie daar wel of geen gebruik van mag maken.”

Verbindende schakel
De vraag naar deze platformdiensten groeit snel, ook buiten de hightech tuinbouw. Telers hebben een gedetailleerd beeld nodig van relevante parameters en dat omvat meer dan klimaatfactoren. Wie beter en sneller geïnformeerd is, kan beter onderbouwde beslissingen nemen en boekt betere resultaten.

“Om van waarde te zijn moet een platform verschillende systeemcomponenten kunnen verbinden”, vervolgt Madern. “Zoals klimaatcomputers, meteostations, draadloze sensoren en handmatig ingevoerde data. Een trend van de laatste jaren is dat telers hun gereedschapskist uitbreiden met een range aan specifieke sensoren. Voor een deel leveren wij die zelf. Sendot en andere specialisten kunnen dat naar believen aanvullen. Ons platform is universeel en niet gebonden aan bepaalde merken of leveranciers. Ook dat is een voordeel van onafhankelijkheid.”

Unieke sensoren
Belt: “Wat Sendot voor ons interessant maakt, is de unieke portfolio van hoogwaardige, maar betaalbare optische sensoren. Aangevuld met onze eigen sensoren kunnen wij tuinbouwbedrijven met uiteenlopende behoeften altijd een complete, goed functionerende oplossing aanbieden. En dat maakt ons weer tot een interessante partner voor Sendot.”

Fotosynthese-efficiëntie
Op de vraag of hij een voorbeeld kan noemen, antwoordt de senior accountmanager: “Een van onze klanten teelt zachtfruit in kassen. Hij gebruikt meerdere fotosynthese-efficiëntie sensoren om de ‘hartslag’ van zijn gewas te volgen. Wanneer zijn bramen stress ervaren, wordt dat direct zichtbaar. Op basis van deze signalen en de klimaatdata kon hij de stressfactoren snel achterhalen en de teeltcondities in de gewenste richting bijstellen. Die fotosynthese-efficiëntiesensoren zijn echt een prachtige uitvinding.”

Zuurstofsensor
Madern vult aan: “Een ander voorbeeld is een potplantenkwekerij die met behulp van ons platform en sensoren van Sendot het zuurstofgehalte in de potten ging loggen. Zoals veel telers was hij gewend om zijn planten aan het begin van de dag water te geven. Uit de meetresultaten bleek dat het zuurstofgehalte in het wortelmilieu na die watergift langdurig te laag bleef. Als reactie daarop heeft hij de eerste irrigatiebeurt naar de late ochtend verplaatst, wanneer de planten al volop actief waren. Dat resulteerde in een aantoonbare groeiversnelling, gezondere wortels en minder plantuitval. Dat was een echte eyeopener.”

Altijd een oplossing
30MHz creëert meerwaarde voor haar gebruikers door alle systeemcomponenten draadloos met elkaar te verbinden, waar zij zich ook bevinden. Zo kan een teeltmanager real time meerdere productielocaties volgen en aansturen. Ook adviseurs of leveranciers kunnen op afstand meekijken met hun klanten. Zo kan Sendot niet alleen volgen wat haar eigen sensoren meten, maar met toestemming van de klant ook meekijken in andere data om de informatie te duiden en de klant op afstand te kunnen adviseren. “Erg waardevol”, vat Madern bondig samen.

Vul uw gegevens in voor
het maken van een afspraak.