News

Baandoorbrekend onderzoek:

Onthullingen over wortelzuurstofverbruik dankzij Sendot sensoren

Chris Blok en zijn medewerkers van Wageningen UR hebben vastgesteld hoeveel zuurstof de wortels meer of minder verbruiken als de samenstelling van de voedingsoplossing gevarieerd wordt*. De gebruikte proefopstelling is welhaast geniaal door zijn eenvoud (Fig. 1). De resultaten van de metingen zijn baanbrekend omdat deze waarden nooit eerder zo direct zijn vastgesteld. De proeven zijn gedaan met tomaat, paprika en komkommer. De metingen zijn verricht met de Sendot zuurstofsensor. Deze sensor meet ook de temperatuur in het wortelmilieu.

Figuur 1: Gesloten systeem bestaande uit een luchtdichte container met voedingsoplossing, wortels en lucht (A), peristaltische pomp (B) en gaszak (C), met in de container een bruissteen (D), roerder (E) en zuurstofsensor (F). * Uit: Root oxygen use as a measure for ion uptake from slightly different nutrient solutions, Acta Horticulturae 1317: 239-246, N. Oud, T. Barbagli and C. Blok (2021).

In grote lijnen samengevat: in een standaard voedingsoplossing voor tomaat zit 16 mM nitraat. Als het nitraat wordt gehalveerd moeten er andere anionen extra gegeven worden om de goede EC te bereiken. De wortels verbruiken 12% minder zuurstof als extra chloride gebruikt wordt en 20% meer zuurstof als extra sulfaat wordt gebruikt. Het verschil in zuurstofverbruik tussen chloride en sulfaat is dus ruim 30%.

Voor een meer generatieve voedingsoplossing kunt u dus, voor zover mogelijk, beter extra chloride nemen dan extra sulfaat. De consequenties van deze waarneming zijn meerledig. Op de eerste plaats zal het energieverbruik voor opname ook 30% verschillen: dit verschil gaat ten koste van de groeikracht ! Op de tweede plaats is het zuurstofgehalte in de wortelzone vaak beperkt. Doordat er met chloride minder zuurstof verbruikt wordt, zullen de wortels langer actief elementen blijven opnemen. Op de derde plaats zijn de wortels met een hoger zuurstofgehalte weerbaarder (Fig. 2).

Figuur 2: Effect van de zuurstofconcentratie op de weerbaarheid van tomaat in hydrocultuur tegen Pythium.

Actieve wortels eisen zuurstof, lage zuurstofconcentraties leiden tot minder opname van meststoffen en water en tot een lagere weerbaarheid. Voor gedegen onderzoek zou dus altijd het zuurstofgehalte in het wortelmilieu bepaald moeten worden. Dit kan met de Sendot sensor niet alleen in onderzoek, maar ook bij u in de praktijk. Daar geldt precies hetzelfde !

Niets van deze publicatie mag op enigerlei wijze gereproduceerd worden zonder schriftelijke toestemming van Sendot Research.

Vul uw gegevens in voor
het maken van een afspraak.